Perinteikäs Sibelius-Akatemia on suomalaisen musiikkikulttuurin kivijalka. Vuonna 1882 perustettu, alun perin klassiseen musiikkiin keskittynyt oppilaitos on ajan kuluessa muuntautunut: esimerkiksi jazzia ja kansanmusiikkia on opetettu 1980-luvun alusta ja musiikkiteknologiaa 1990-luvun alusta asti. Kaikkea toimintaa yhdistää rakkaus musiikkiin ja tinkimätön tekemisen palo.
Nykymuodossaan Sibelius-Akatemia on 1 500 opiskelijan ja yli 1 000 opettajan ja muun työntekijän luova yhteisö. Se on yksi Euroopan suurimmista musiikkiakatemioista ja kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu toimija.
Sibelius-Akatemian perustehtävä on vaalia ja uudista musiikkikulttuuria. Toiminta nojaa kolmeen kulmakiveen: opetukseen, tutkimukseen ja taiteelliseen toimintaan.
Musiikin kandidaatin ja musiikin maisterin tutkinnon lisäksi Sibelius-Akatemiassa voi suorittaa musiikin lisensiaatin ja musiikin tohtorin tutkinnon. Akatemiassa on myös nuoriso- ja aikuiskoulutusta.
Julkiset konsertit ovat akatemian taiteellisen toiminnan näyteikkuna. Vuosittain konsertteja on 400–600. Ne muodostavat huomattavan osan pääkaupunkiseudun konserttitarjonnasta.
Helsingin lisäksi Sibelius-Akatemia toimii Kuopiossa ja Seinäjoella. Akatemian kaikille avoin musiikin erikoiskirjasto sijaitsee Musiikkitalossa.