Åbo Akademi är ett internationellt forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd ställning nationellt och internationellt inom forskning och utbildning. Fakulteten för naturvetenskaper och teknik utvecklar lösningar och processer för ett hållbart samhälle. Vår forskning görs i ett omfattande samarbete med industrin, forskningsinstitut och andra universitet såväl i Finland som utomlands. Verksamheten finns i Åbo och Vasa.
Åbo Akademi (ÅA) ledigförklarar en anställning som professor i högtemperaturkemi och -teknologi med placering vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik. Placeringsorten är Åbo. Anställningen inleds sommaren 2025, eller enligt överenskommelse.
Vid laboratoriet för molekylärvetenskap och -teknik bedrivs undervisning och forskning i kemi, med inriktning på analytisk, fysikalisk, organisk och oorganisk kemi samt teknisk polymerkemi. Information om den undervisning och forskning som bedrivs vid laboratoriet för molekylärvetenskap och teknik återfinns på https://www.abo.fi/molekylarvetenskap-och-teknik-forskning-och-personal/.
ARBETSBESKRIVNING OCH KVALIFIKATIONER
Till en professors uppgifter hör att bedriva och leda vetenskaplig forskning, meddela därpå grundad undervisning, följa vetenskapens utveckling, samverka med det övriga samhället och delta i nationellt och internationellt samarbete inom sitt område i enlighet med Universitetslagen (558/2009).
Befattningens verksamhetsområde är högtemperaturkemi och -teknologi. I ansvarsområdet ingår undervisning och handledning på kandidat-, magister- och doktorandnivå. Professorn kommer att leda och vidareutveckla en stor forskningsgrupp inom området oorganisk kemi, med inriktning på termokemisk energiomvandling. Inom gruppen bedrivs även materialforskning inriktad på keramer och glas. Forskningen har nära koppling till den gröna omställningen inom områden såsom användning av biomassabaserade bränslen, nya metoder för kemisk återvinning i massabruk, samt införande av vätgas och ammoniak i industriella högtemperaturprocesser.
Mera information om befattningen och dess behörighetskrav, bedömningskriterier, krav gällande språkkunskaper samt anställningsförfarandet hittas i befattningens redogörelse.
SPRÅKKUNSKAPER
Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår i sin helhet av universitetslagens 78 § (558/2009) samt § 1 och 2 i Instruktionen om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi (25.2.2010).
För lärarbefattningar krävs av inhemska sökande utmärkt förmåga att använda svenska i tal och skrift samt förmåga att förstå finska. Sökande som saknar intyg över sina kunskaper i svenska kan få sina kunskaper prövade och vid behov avlägga språkprov inför Åbo Akademis språknämnd. Läs mera om visandet av språkkunskaper vid Åbo Akademi: https://www.abo.fi/om-abo-akademi/jobba-hos-oss/information-om-sprakkunskapskrav-for-sokande-till-undervisningsbefattningar/
En utlänning eller icke-infödd finsk medborgare kan befrias från kravet på kunskaper i svenska och finska och komma i fråga för anställning som professor. Kunskaper i svenska är meriterande. Eftersom förvaltnings- och undervisningsspråket vid Åbo Akademi primärt är svenska förväntas den som anställs tillägna sig sådana kunskaper i svenska som möjliggör framgångsrikt deltagande i undervisning på svenska och i administrativa uppdrag i framtiden.
Utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i engelska är nödvändiga för framgångsrik skötsel av befattningen.
LÖN OCH ARBETSTID
Lönen för en professor följer kravnivå 8-11 i enlighet med kravnivåtabellen för undervisnings- och forskningspersonal i universitetens lönesystem. Till den uppgiftsrelaterade lönedelen tillkommer en på prestationer baserad individuell lönedel. Se lönetabeller på: https://www.sivista.fi/wp-content/uploads/2022/04/Lonetabeller-010622.pdf . Den årliga arbetstiden för forsknings- och undervisningspersonal är 1612 h. Vid nyanställning tillämpas prövotid.
ANSÖKAN
Ansökan inlämnas elektroniskt senast 7.1.2025, kl. 15.00 (finsk tid) via Åbo Akademis elektroniska ansökningsformulär (www.abo.fi/rekrytering). För teknisk information om inlämnandet av en ansökan vänligen se: Instruktion för elektronisk arbetsansökan | Åbo Akademi (abo.fi).
Till ansökan bör bifogas följande bilagor (uppgörs på engelska):
1) En meritförteckning och fullständig publikationsförteckning enligt TENK:s modell (https://tenk.fi/sv/anvisningar-och-material/modell-till-meritforteckning-forskare)
2) En pedagogisk portfölj, se anvisning: http://web.abo.fi/befattningar/Pedagogisk_portfolj2021.pdf
3) En separat lista på max. 10 publikationer, som den sökande önskar åberopa för att styrka sin kompetens. Publikationerna ska tillhandahållas elektroniskt, sökande länkar till publikationerna i publikationslistan eller till ett system för fildelning där publikationerna lagrats.
4) En kort forskningsplan (max. 5 sidor).
5) En beskrivning av sökandens syn på uppdraget, utvecklingen av forskargruppen och ledarskap (max. 4 sidor).
INFORMATION
Frågor kring befattningen kan riktas till dekan Patrik Henelius (e-post: patrik.henelius[a]abo.fi), eller (om ansökningsprocessen) HR-specialist Anna Lübchow (e-post: anna.lubchow[a]abo.fi).
Vi välkomnar sökande med olika bakgrunder och erfarenheter inom det aktuella området att söka befattningen. Åbo Akademi arbetar för en jämnare könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.
Åbo Akademi tarjoaa opiskelu- ja tutkimusympäristön noin 7000 opiskelijalle kolmella campus-alueella. Åbo Akademissa on kolme tiedekunta-alaa, jotk...
Käy työnantajan sivulla