Karolinska Institutet

Postdoktor i kromatinbiologi av immunceller (visstidsantällning)

2024-05-14 (Europe/Stockholm)
Tallenna työpaikka

Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Vi söker en ambitiös postdoktor som kommer att arbeta med att främja vår förståelse av hur onkoproteinet MYC kontrollerar lymfocyternas utveckling genom reglering av topoisomerasaktivitet, med syftet att utveckla strategier för att kapa MYC-drivna lymfom.

Projektet kommer att utföras i samarbete mellan Laura Baranello Lab (Institutionen för cell- och molekylärbiologi) och Lisa Westerberg Lab (Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi). Postdoktorn kommer att vara placerad på Biomedicum, en toppmodern forskningsbyggnad med en stor repertoar av forskare och tillgång till state-of-the-art infrastruktur och faciliteter.

Vårt samarbete är i skärningspunkten mellan kromatinbiologi, molekylär immunologi och läkemedelsutveckling i syfte att avslöja de molekylära koderna för cellfysiologi och sjukdomar. Kandidaten kommer att ha stor nytta av denna tvärvetenskapliga miljö, fördjupning i en mycket stimulerande och stödjande forskningsomgivning, unik infrastruktur, en livlig huvudstad och scenisk natur utanför dörren.

Ditt uppdrag

Baranello Lab-Utifrån vår expertis inom områdena topoisomeras och cancerbiologi strävar vi efter att svara på grundläggande frågor om hur transkription, replikation och DNA-topologi är funktionellt koordinerade i mänskliga celler. Vi använder state-of-the-art tillvägagångssätt för att bedöma transkriptomiska, epigenomiska och replisomiska profiler, såväl som avancerad mikroskopi och läkemedelsscreening för att förstå hur topoisomerasreglering påverkar grundläggande kärnprocesser (nyckellabbreferenser: Baranello et al. Cell 2016; Wiegard et al. al. Molecular Cell 2021; Das et al. Molecular Cell 2022; Cameron et al. Science Advances 2023). Det övergripande målet är att avslöja nya cancerterapimål och förbättrade strategier för personlig behandling.

Nyligen har vi identifierat ett proteinkomplex som kallas "topoisomen" där onkoproteinet MYC rekryterar och ökar de katalytiska aktiviteterna av både Topoisomerase 1 och 2 för att främja höga transkriptionshastigheter (Das et al. Molecular Cell 2022). Den utvalda kandidaten kommer att spela en ledande roll i ett heltidsforskningsprojekt finansierat av European Research Council Consolidator Grant, inriktat på att ta itu med nyckelrollen för MYC-driven topoisom under utveckling av B-celler. Resultatet av detta arbete kommer att inspirera till en ny strategi för att rikta in sig på MYC vid lymfom. Projektet är en kombination av praktiskt laboratoriearbete inklusive mastermolekylärbiologi, genomik, CRISPR-baserad genomredigering och beräkningsanalys. Postdoktorn kommer att planera och genomföra experiment, analysera data, tolka och presentera resultaten, handleda studenter samt skriva vetenskapliga artiklar, initialt under partiell handledning men med större självständighet framöver.

Vi är ett ungt och dynamiskt forskarteam med ett väletablerat samarbetsnätverk. Gruppen är också knuten till laboratoriet för Dr Levens vid National Institutes of Health (USA) och Dr Shiraige vid Tokyo University (JP). Den utvalda sökanden kommer således att ingå i flera nätverk av erkända forskare.

Din profil

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vi söker en mycket motiverad, driven och entusiastisk person som är intresserad av vårt forskningsområde och redo att utforska nya vägar inom vetenskapen. Kandidaten ska ha ett starkt samarbetande förhållningssätt till forskning, vara en lagspelare som kan arbeta självständigt och bidra till en god social miljö i laboratoriet.

Den sökande ska ha en doktorsexamen i medicinsk vetenskap, molekylärbiologi, molekylär immunologi, biokemi eller motsvarande.

Krav:

  • Stor kompetens inom cell- och molekylärbiologi
  • Expertis inom genomik
  • Expertis inom transkriptionsreglering
  • Expertis inom DNA-topologi
  • Kunskaper i vetenskaplig programmering (t.ex. R/Bioconductor, Python, UNIX)
  • Intresse av att lösa intrikata vetenskapliga frågor och vilja att hjälpa doktorander/masterstudenter.
  • Utmärkt interpersonell och kommunikationsförmåga (på engelska skriftligt och muntligt). Tonvikten kommer också att läggas på personlig lämplighet, som passar väl in i den aktuella forskargruppen.

Vad erbjuder vi?

De två labben vill gärna erbjuda postdoken en möjlighet att utveckla och/eller tillämpa state-of-the-art metoder för att lösa aktuella biologiska nyckelfrågor. Nödvändig utbildning i sekvenseringsteknik och beräkningsanalys kommer att ges till stipendiaten. Vi är angelägna om att ge kandidaterna möjlighet att bli helt oberoende forskare inom tvärvetenskaplig vetenskap inom år.

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att driva utvecklingen av kunskap om livet och främja bättre hälsa för alla. På Karolinska Institutet bedriver vi innovativ medicinsk forskning och tillhandahåller det största utbudet av biomedicinsk utbildning i Sverige. Karolinska Institutet är en statlig högskola vilket gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. Anställda har även fri tillgång till vårt moderna gym och får ersättning för sjukvård.

Besök Baranello Lab: https://ki.se/en/research/groups/topoisomerases-chromatin-biology-and-cancer-laura-baranellos-group

Besök institutionen för cell- och molekylärbiologi:https://ki.se/en/cmb/department-of-cell-and-molecular-biology

Placering: Stockholm, KI Campus Solna

[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till "en bättre hälsa för alla"] 

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett curriculum vitae (max 3 sidor)
  • En komplett lista över publikationer
  • Ett brev som beskriver tidigare prestationer, teknisk expertis och varför du vill arbeta med oss ​​(högst en sida, allmänna brev accepteras inte)
  • Namn och kontaktuppgifter på två forskare för referensbrev

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning: Heltid
Tillträde: Enligt överenskommeölse
Löneform: Månadslön
Sysselsättningsgrad: 100%
Ort: Stockholm
Län: Stockholms län
Land: Sverige
Referensnummer: STÖD 2-664/2024
Kontakt:
  1. Laura Baranello, ra.baranello@ki.se
Facklig företrädare:
  1. Shahla Rostami,OFR, shahla.rostami@ki.se
  2. Elisabeth Valenzuela, SEKO , elizabeth.valenzuela@ki.se
  3. Björn Andersson, SACO, bjorn.andersson@ki.se
Publicerat: 2024-02-13
Sista ansökningsdag: 2024-05-14

Lisätietoa työpaikasta

Otsikko
Postdoktor i kromatinbiologi av immunceller (visstidsantällning)
Työnantaja
Sijainti
Nobels väg 6 Tukholma, Ruotsi
Julkaistu
2024-02-13
Viimeinen hakupäivä
2024-05-14 23:59 (Europe/Stockholm)
2024-05-14 23:59 (CET)
Työpaikan tyyppi
Tallenna työpaikka

Lisää työpaikkoja tältä työnantajalta

Tietoja työnantajasta

Karolinska Institutet's mission is to contribute to the improvement of human health through research and education.

Käy työnantajan sivulla

Kiinnostavia artikkeleita

...
5 Reasons to Pursue Your PhD at EMBL European Molecular Biology Laboratory (EMBL) 4 min arvioitu lukuaika
...
The genetic detectives discovering who we really are University of Turku 5 min arvioitu lukuaika
...
Deciphering the Gut’s Clues to Our Health University of Turku 5 min arvioitu lukuaika
...
Understanding the Role of Epigenetics in Evolution University of Jyväskylä 4 min arvioitu lukuaika
Lisää artikkeleita