Suomen ESO-keskus (Finnish Centre for Astronomy with ESO, FINCA) on kansallinen tutkimuslaitos, jonka päätoimipiste sijaitsee Turun yliopiston kampuksella. Suomen ESO-keskuksen tehtävänä on huolehtia Suomen yhteistyöstä Euroopan eteläinen observatorio -infrastruktuurin (European Southern Observatory, ESO) kanssa, harjoittaa ja edistää korkeatasoista tähtitieteen perustutkimusta ja soveltavaa tutkimusta, osallistua ESO:on liittyvän teknologisen kehitystyön hankkeisiin. Keskuksen tehtävä on myös osallistua suomalaiseen tähtitieteen tutkijakoulutukseen ja edistää ja toteuttaa ESO:on liittyviä kansallisia yliopistojen yhteishankkeita tähtitieteen alalla. ESO-keskuksen perimmäinen tavoite on parantaa oleellisesti Suomen ESO-jäsenyydestä saamaa tieteellistä ja teollista hyötyä sekä Suomen kilpailukykyä ja kansainvälistä näkyvyyttä tähtitieteen tutkimuksessa.
Suomen ESO-keskuksella on avoinna 2-3 tutkijatohtorin tehtävää, erityisesti ESO:on liittyvän tutkimuksen ja toiminnan alalta. Tehtäviin valitut henkilöt voivat työskennellä missä tahansa ESO-keskuksen yhteistyöyliopistossa: Aalto-yliopistossa, Helsingin yliopistossa, Oulun yliopistossa tai Turun yliopistossa. Turun yliopisto toimii henkilön virallisena työnantajana. Työsuhteen alkamisajankohta on neuvoteltavissa kalenterivuoden 2025 aikana ja on kestoltaan kolme (3) vuotta.
ESO-keskuksen tutkijatohtoreilla on vapaus harjoittaa itsenäistä tutkimustaan keskuksen keskeisiin tutkimusteemoihin ja osallistuvien yliopistojen aktiivisiin tutkimusalueisiin liittyvillä aloilla (ESO-keskuksen verkkosivuilta löytyy linkkejä kunkin yliopiston tähtitieteen tutkimustoiminnasta). Tutkijoilta odotetaan myös, että he ohjaavat isäntäyliopistossaan perustutkinto- tai (jatko)opiskelijoita, ja heitä kannustetaan osallistumaan opetukseen. Tutkimusalueet kattavat laajan kirjon nykyaikaisesta tähtitieteestä: havaitseva kosmologia, aktiiviset galaksit, galaksien synty ja kehitys, lähigalaksien rakenteen, kinematiikan ja tähtipopulaatioiden tutkimus, astrofysikaaliset transientit, supernovat ja niiden isäntägalaksit, kaksoistähdet, tähtien magneettinen aktiivisuus, tähtienvälinen aine, tähtien synty ja Aurinkokunta ja planeettatutkimus. ESO-keskuksen mandaatin mukaisesti etusijalla on tutkimus, joka vahvistaa Suomen ESO:n havaintomahdollisuuksien hyödyntämistä, tätä tukevaa teoreettista työtä rohkaistaan myös, ja tähtitieteellisen instrumentaation kehityksestä kiinnostuneita hakijoita kannustetaan erityisesti hakemaan. Tutkimusapurahaa on saatavilla matkustus ja muihin tutkimusmenoihin, ja lisäksi tarjoamme kannustinapurahaa niille, jotka saavat ESO ja ALMA havaintoaikaa.
Tietoa hakijalle
Hakulomaketta ei voi tallentaa keskeneräisenä. Voit kuitenkin palata muokkaamaan ja täydentämään hakemustasi sen lähettämisen jälkeen aina hakuajan päättymiseen saakka. Saat linkin hakemuksesi muokkaamista varten sähköpostiisi, kun olet jättänyt hakemuksesi järjestelmään.
Sinulla on 6 tuntia aikaa työhakemuksesi täyttämiseen ennen aikakatkaisua.
The University of Turku has a unique, creative and inspirational work environment. Here you will work with top experts, pedagogues and researchers.
Käy työnantajan sivulla