Valitse alue, joka parhaiten vastaa sijaintiasi tai mieltymyksiäsi.
Tämä asetus hallitsee käyttöliittymän kieltä, mukaan lukien painikkeet, valikot ja kaikki sivuston tekstit. Valitse haluamasi kieli parhaan selauskokemuksen saamiseksi.
Valitse kielet työpaikkailmoituksille, jotka haluat nähdä. Tämä asetus määrittää, mitkä työpaikkailmoitukset näytetään sinulle.
Åbo Akademi är ett internationellt forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd ställning nationellt och internationellt inom forskning och utbildning.
Åbo Akademi ledigförklarar en anställning som professor eller biträdande professor (nivå 1 eller 2) i handelsrätt inom ramen för Åbo Akademis tenure track system. Arbetsplatsorten är Åbo. Anställningen inleds 1.8.2025 eller enligt överenskommelse.
Befattningen är placeradvid Fakulteten för samhällsvetenskaper, ekonomi och juridik. Till fakulteten hör undervisningsprogrammen i företagsekonomi, samhällsvetenskaper och juridik. Inom utbildningsprogrammet i juridik erbjuds undervisning i privaträtt, offentlig rätt och straff- och processrätt.
Rekryteringen sker enligt Åbo Akademis tenure track-förfarande. En tenure track-anställning erbjuder den person som rekryteras en möjlighet till tillsvidareanställning och avancemang till professor. Den person som rekryteras tidsbundet för tre år som biträdande professor (nivå 1) eller för fyra år som biträdande professor (nivå 2) har möjlighet till avancemang till följande tenure track-nivå efter framgångsrik evaluering. Anställning som professor är tillsvidare.
ARBETSBESKRIVNING OCH KVALIFIKATIONER
Befattningsinnehavaren ska bedriva vetenskaplig forskning samt meddela därpå grundad undervisning i handelsrätt. I uppgifterna ingår att anskaffa forskningsmedel och delta i nationellt, nordiskt och internationellt samarbete inom ämnesområdet, samt bidra till fakultetens övergripande forskningsmiljö. I uppgifterna ingår projektledarskap och ansvar för utveckling av undervisningen inom området, handledning på samtliga utbildningsnivåer och administrativa uppgifter. Uppgifternas tyngdpunkt beror av på vilken karriärnivå anställningen sker.
Den som anställs som professor ska bedriva och leda vetenskaplig forskning, meddela därpå grundad undervisning, följa vetenskapens utveckling, samverka med det övriga samhället och delta i nationellt och internationellt samarbete inom sitt område i enlighet med Universitetslagen (558/2009). En biträdande professors arbetsuppgifter består i första hand av att fördjupa och utvidga sin forskningskompetens. Biträdande professorer förutsätts i regel medverka i undervisning och handledning högst en tredjedel av arbetstiden.
Av en professor krävs doktorsexamen med ett juridiskt huvudämne, gedigen vetenskaplig kompetens samt förmåga att ge kvalitativ på forskning baserad undervisning och handledning, förmåga att leda forskningsprojekt och anskaffa forskningsmedel, internationell forskningserfarenhet samt samarbets- och ledarskapsförmåga.
Av en biträdande professor (nivå 1) förutsätts doktorsexamen med ett juridiskt huvudämne. Tiden från avläggande av doktorsexamen bör i regel inte överskrida fyra år. Ytterligare krävs undervisningsförmåga.
Av biträdande professor (nivå 2) krävs doktorsexamen med ett juridiskt huvudämne, gedigen forskningserfarenhet, potential att leda forskargrupper och anskaffa forskningsfinansiering samt erfarenhet av internationell forskning. Ytterligare krävs undervisningsförmåga.
Mera information om befattningen och dess behörighetskrav, bedömningskriterier, krav gällande språkkunskaper samt anställningsförfarandet, hittas i redogörelse för anställning: https://web.abo.fi/befattningar/2024/Appointment_plan_Professor_Commercial_law.pdf
SPRÅKKUNSKAPER
Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår i sin helhet av universitetslagens 78 § (558/2009) samt § 1 och 2 i Instruktionen om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi (25.2.2010).
Åbo Akademis förvaltningsspråk är svenska. Undervisning i juridik ges på svenska och engelska. För undervisningsbefattningar vid Åbo Akademi krävs av inhemsk sökande fullständiga (utmärkta) kunskaper i svenska och förmåga att förstå finska. För att kunna anställas som lärare vid Åbo Akademi ska en utlänning eller en finsk medborgare som inte är infödd, visa sådana kunskaper i svenska som en framgångsrik skötsel av befattningen förutsätter. Utöver kunskaper i svenska är kunskaper i engelska också viktiga för skötseln av uppgifterna.
Sökande som saknar intyg över sina kunskaper i svenska kan få sina kunskaper prövade och vid behov avlägga språkprov inför Åbo Akademis språknämnd. Läs mera om visandet av språkkunskaper vid Åbo Akademi: https://www.abo.fi/om-abo-akademi/jobba-hos-oss/information-om-sprakkunskapskrav-for-sokande-till-undervisningsbefattningar/
LÖN OCH ARBETSTID
Lönen för en professor följer kravnivå 8-11 i enlighet med kravnivåtabellen för undervisnings- och forskningspersonal i universitetens lönesystem. Lönen för en biträdande professor (nivå 1) följer kravnivå 5-6 och lönen för en biträdande professor (nivå 2) följer kravnivå 6-7 i kravnivåtabellen för undervisnings- och forskningspersonal i universitetens lönesystem. Till den uppgiftsrelaterade lönedelen tillkommer en på prestationer baserad individuell lönedel.
Den årliga arbetstiden för undervisnings- och forskningspersonal är 1612 h. Vid nyanställning tillämpas prövotid.
ANSÖKAN
Ansökan inlämnas senast 8.1.2025, kl. 15:00 (finsk tid). Se Instruktion för elektronisk arbetsansökan.
Till ansökningsformuläret fogas följande bilagor på engelska:
1. Ett ansökningsbrev (max. 1 s.)
2. En meritförteckning (CV) (enligt modell av Forskningsetiska delegationen TENK, https://tenk.fi/sv/anvisningar-och-material/modell-tillmeritforteckningforskare ). Till meritförteckningen bifogas en fullständig publikationsförteckning (se https://www.abo.fi/om-abo-akademi/jobba-hos-oss/anvisningar-for-sokande-till-undervisnings-och-forskningsuppdrag/ ).
3. En separat lista på max. 10 publikationer som den sökande önskar åberopa för att styrka sin kompetens. I listan ska ingå en kort motivering till valet av publikationer samt information om den sökandes insats om det handlar om en sampublikation. Publikationerna ska tillhandahållas elektroniskt, sökande ger länkar till publikationerna i publikationslistan eller till ett system för fildelning där publikationerna lagrats.
4. En pedagogisk portfölj. Se anvisning: http://web.abo.fi/befattningar/Pedagogisk_portfolj2021.pdf
5. En forskningsplan (max 3 s.).
6. En beskrivning av sökandes syn på uppdraget d.v.s. hur den sökande planerar att sköta uppdraget med framgång samt utveckla ämnesområdet (max. 2 s.).
7. Kopior av doktorsintyg, eventuella språkintyg och övriga intyg.
INFORMATION
Frågor kring befattningen kan riktas till professor Björn Sandvik (bjorn.sandvik[a]abo.fi) eller om ansökningsprocessen till HR-specialist Ann-Katrin Laine (ann-katrin.laine[a]abo.fi).
Vi välkomnar sökande med olika bakgrunder och erfarenheter inom det aktuella området att söka befattningen. Åbo Akademi arbetar för en jämnare könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.
Åbo Akademi tarjoaa opiskelu- ja tutkimusympäristön noin 7000 opiskelijalle kolmella campus-alueella. Åbo Akademissa on kolme tiedekunta-alaa, jotk...
Käy työnantajan sivulla