Åbo Akademi

Professor eller biträdande professor (nivå 2) i cellbiologi

2024-05-06 (Europe/Helsinki)
Tallenna työpaikka

Åbo Akademi (ÅA) är ett internationellt forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Fakulteten för naturvetenskaper och teknik utvecklar lösningar och processer för ett hållbart samhälle. Vår forskning görs i ett omfattande samarbete med industrin, forskningsinstitut och andra universitet såväl i Finland som utomlands.

Åbo Akademi ledigförklarar en anställning som professor eller biträdande professor (nivå 2) i cellbiologi vid Fakulteten för naturvetenskaper och teknik (FNT). Anställningen inleds 1.1.2025 eller enligt överenskommelse. Arbetsplatsens ort är Åbo.

Befattningen hör till utbildningsprogrammet i biovetenskaper. Ämnesklustret biokemi och cellbiologi erbjuder utbildning inom biovetenskaper i nära samarbete med farmaci, kemi och informationsteknologi. Ämnet cellbiologi bidrar till kandidatutbildningen inom utbildningsprogrammet i biovetenskap med cell och molekylär biovetenskap som huvudämne, ämneslärarlinjen i biologi och magisterprogrammet i biovetenskaper med huvudämnena biokemi och cellbiologi.

Forskningstyngdpunkterna inom ämnesklustret biokemi och cellbiologi är cellsignalering, cellstress, inflammationstillstånd, vävnadsskador, vävnadsregenering och -degenering, utveckling av moderna metoder för cellvisualisering, strukturbioinformatik, experimentell strukturbiologi, membran- och lipidbiokemi. Forskningen är grundforskning relaterad till t.ex. cancer, infektions- och inflammatoriska sjukdomar. Befattningen stöder Åbo Akademis strategiska profileringsområde Lösningar för Hälsa och Finlands Akademis flaggskepp InFLAMES (Innovation Ecosystem Based on the Immune System) som utförs gemensamt av Åbo Akademi och Åbo universitet. InFLAMES målsättningar är att utföra internationell immunologisk forskning och utveckling för att producera banbrytande kunskap om immunologiska sjukdomar och identifiera nya mål för diagnostik och medicinsk behandling av akuta och långvariga immunologiska sjukdomar.

Rekryteringen sker enligt Åbo Akademis tenure track-förfarande. En professor anställs i tillsvidare anställningsförhållande. En anställning inom karriärsystemet tenure track innebär att den person som rekryteras tidsbundet för fyra år som biträdande professor (nivå 2) har möjlighet till tillsvidareanställning och avancemang till professor efter framgångsrik evaluering.

ARBETSBESKRIVNING OCH KVALIFIKATIONER
Befattningens verksamhetsområde är cellsignalering. Befattningsinnehavaren ska bedriva vetenskaplig forskning och undervisa inom ämnesområdet cellbiologi samt därtill utveckla verksamheten förenligt med ämnesklustrets profil och utgående från utbildningsprogrammets övergripande uppdrag.

Till befattningsinnehavarens uppgifter hör ytterligare att anskaffa forskningsmedel, och delta i nationellt, nordiskt och vidare internationellt samarbete inom sitt område, samt bidra till fakultetens övergripande forskningsmiljö.

I uppgifterna ingår administrativa uppgifter och ledarskapsuppdrag.

I Instruktion för personal vid Åbo Akademi stadgas allmänt om professorers uppgifter. Den som anställs som professor ska bedriva och leda vetenskaplig forskning, meddela därpå grundad undervisning, följa vetenskapens utveckling, samverka med det övriga samhället och delta i nationellt och internationellt samarbete inom sitt område i enlighet med Universitetslagen (558/2009).

En biträdande professor förutsätts i regel medverka i undervisning och handledning, dock högst en tredjedel av arbetstiden.

Av professorer vid Åbo Akademi krävs, förutom doktorsexamen, gedigen vetenskaplig kompetens samt förmåga att ge kvalitativ på forskning baserad undervisning och handledning, förmåga att leda forskningsprojekt och anskaffa forskningsmedel, internationell forskningserfarenhet samt samarbets- och ledarskapsförmåga.

Av biträdande professorer (nivå 2) vid Åbo Akademi krävs doktorsexamen, gedigen forskningserfarenhet, potential att leda forskargrupper och anskaffa forskningsfinansiering samt erfarenhet av internationell forskning. Ytterligare krävs undervisningsförmåga.

Mera information om befattningen och dess behörighetskrav, bedömningskriterier, krav gällande språkkunskaper samt anställningsförfarandet, hittas i befattningens redogörelse.

SPRÅKKUNSKAPER
Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår i sin helhet av universitetslagens 78 § (558/2009) samt § 1 och 2 i Instruktionen om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi (25.2.2010).

För lärarbefattningar krävs av inhemska sökande utmärkt förmåga att använda svenska i tal och skrift samt förmåga att förstå finska.

Utländska och icke-infödda sökande befrias från kraven på kunskaper i svenska respektive finska, dock är kunskaper i svenska meriterande. Då förvaltnings- och undervisningsspråket vid universitetet primärt är svenska förväntas den som anställs under sin anställningstid tillägna sig sådana kunskaper i svenska som möjliggör framgångsrikt deltagande i undervisning på svenska och i administrativa uppdrag i framtiden. Åbo Akademi stöder aktivt med språkinlärningen.

Sökande som saknar intyg över sina kunskaper i svenska kan få sina kunskaper prövade och vid behov avlägga språkprov inför Åbo Akademis språknämnd. Läs mera om visandet av språkkunskaper vid Åbo Akademi.

Muntliga och skriftliga kunskaper i engelska är nödvändiga för framgångsrik skötsel av uppgifterna.

LÖN OCH ARBETSTID
Lönen för en professor följer kravnivå 8-11, en biträdande professor (nivå 2) följer kravnivå 6-7 i enlighet med kravnivåtabellen för undervisnings- och forskningspersonal i universitetens lönesystem. Till den uppgiftsrelaterade lönedelen tillkommer en på prestationer baserad individuell lönedel.

Den årliga arbetstiden för undervisnings- och forskningspersonal är 1612 h. Vid nyanställning tillämpas prövotid.

ANSÖKAN
Ansökan inlämnas via Åbo Akademis elektroniska ansökningsformulär senast 6.5.2024, kl. 15:00 (finsk tid). Se Instruktion för elektronisk arbetsansökan.

Till ansökan ska bifogas följande bilagor på engelska:

  1. Ett ansökningsbrev (max 1 s.)
  2. En meritförteckning (CV) (enligt modell av Forskningsetiska delegationen, TENK). Till meritförteckningen bifogas en fullständig publikationsförteckning (se anvisningar).
  3. En separat lista på max. 10 publikationer som den sökande önskar åberopa för att styrka sin kompetens. I listan ska ingå en kort motivering till valet av publikationer samt information om den sökandes insats om det handlar om en sampublikation. Publikationerna ska tillhandahållas elektroniskt, sökande ger länkar till publikationerna i publikationslistan eller till ett system för fildelning där publikationerna lagrats.
  4. En pedagogisk portfölj (se anvisning).
  5. En forskningsplan (max 3 s.).
  6. En beskrivning av sökandes syn på uppdraget d.v.s. hur den sökande planerar att sköta uppdraget med framgång samt utveckla ämnesområdet (max. 2 s.).
  7. Kopior av doktorsbetyg och eventuella språkintyg.
  8. Kontaktuppgifter till tre referenspersoner, som beredningsgruppen vid behov kan kontakta.

INFORMATION
Frågor kring befattningen kan riktas till professor Tiina Salminen (tiina.salminen[a]abo.fi) eller om ansökningsprocessen till HR-specialist Sabina Ringvall (sabina.ringvall[a]abo.fi).

Åbo Akademi arbetar för en jämnare könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.

Lisätietoa työpaikasta

Otsikko
Professor eller biträdande professor (nivå 2) i cellbiologi
Työnantaja
Sijainti
Tuokiokirkontori 3 Turku, Suomi
Julkaistu
2024-03-26
Viimeinen hakupäivä
2024-05-06 15:00 (Europe/Helsinki)
2024-05-06 14:00 (CET)
Tallenna työpaikka

Lisää työpaikkoja tältä työnantajalta

Tietoja työnantajasta

Åbo Akademi tarjoaa opiskelu- ja tutkimusympäristön noin 7000 opiskelijalle kolmella campus-alueella. Åbo Akademissa on kolme tiedekunta-alaa, jotk...

Käy työnantajan sivulla

Kiinnostavia artikkeleita

...
5 Reasons to Pursue Your PhD at EMBL European Molecular Biology Laboratory (EMBL) 4 min arvioitu lukuaika
...
The genetic detectives discovering who we really are University of Turku 5 min arvioitu lukuaika
...
Deciphering the Gut’s Clues to Our Health University of Turku 5 min arvioitu lukuaika
...
Understanding the Role of Epigenetics in Evolution University of Jyväskylä 4 min arvioitu lukuaika
...
From Finland to Antarctica: Tracking Cellular Energy in Birds University of Turku 4 min arvioitu lukuaika
Lisää artikkeleita