Kies je regio

Selecteer de regio die het beste past bij je locatie of voorkeuren.

Kies je sitetaal

Deze instelling regelt de taal van de gebruikersinterface, inclusief knoppen, menu's en alle tekst op de site. Selecteer je voorkeurstaal voor de beste browse-ervaring.

Kies de talen voor vacatures

Selecteer de talen voor vacatures die je wilt zien. Deze instelling bepaalt welke vacatures aan jou worden getoond.

Karolinska Institutet

Lektor i klinisk epidemiologi

2024-11-25 (Europe/Stockholm)
Baan opslaan

-med inriktning mot forskning

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Välkommen till en internationellt ledande forskningsmiljö inom epidemiologi vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet (KI). Här har du möjlighet att utveckla din forskning inom kroniska inflammationssjukdomar.

Institutionen för medicin, Solna (MedS), har väletablerade och starka utbildnings- och forskningsprofiler inom biomedicin och klinisk medicin på hög internationell nivå. Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP) vid MedS samlar klinisk, epidemiologisk och biostatistisk expertis med målet att uppnå förbättrad behandling av en bred grupp medicinska tillstånd inklusive kroniska inflammationssjukdomar. Vid KEP bedrivs translationell, klinisk och epidemiologisk forskning i syfte att förbättra förståelsen för hur olika sjukdomstillstånd uppstår och för att öka vår förmåga att förutsäga sjukdomsdebut och prognos. Forskningen syftar även till att förbättra vård och klinisk praxis, genom att bland annat besvara frågor kring risker och effekter kopplade till olika behandlingar. KEP är också delaktig i Clinicum vid KI, som är ett brett initiativ för att stödja och stärka den metodologiska kompetensen bland forskare vid KI och Region Stockholm, och vid KI / Region Stockholms forskarskola i epidemiologi för kliniker. 

Ämnesbeskrivning

Vid Karolinska Institutet bedrivs idag internationellt ledande klinisk forskning inom kroniska inflammatoriska sjukdomstillstånd, inte minst vad gäller reumatoid artrit och multipel skleros. De drabbade patientgrupperna är stora, och efter att sjukdomarna utvecklats är tillstånden än så länge livslånga. Betydande framsteg vad gäller tidig diagnos och effektivare behandling med färre biverkningar har dock gjorts under senare år, och vi vet idag att det är möjligt att påverka sjukdomarnas förlopp och ge patienterna både förbättrad livskvalitet och arbetsförmåga, samt minska samsjuklighet och seneffekter i form av invaliditet, kardiovaskulär sjukdom, malignitet och förtida död. För dessa framsteg har svenska hälsoregister och ny epidemiologisk metodik varit av avgörande betydelse. KI har varit nationellt och internationellt ledande för både studier och den strategiska utvecklingen av fältet, inte minst när kliniska data (från klinisk forskning), biomarkördata (från translationell forskning) har kunnat kombineras (inom ramen för observationell forskning) med nya analysmetoder (inklusive datadrivna sådana, anpassade till fältet och frågeställningen).

Den aktuella anställningen syftar till att säkra återväxt och fortsatt utveckling av forskningsfältet, dels vad gäller datakällor och epidemiologiska analys, dels vad gäller samverkan mellan epidemiologisk och translationell samt klinisk inflammationforskning på KI inom de sjukdomsområden där KI i dagsläget har en nationellt och internationellt tydligt ledande roll samt data som spänner från molekyl över djurmodeller till klinik, till exempel reumatoid artrit och multipel skleros.

Din roll

Du ska driva egen forskning inom området kronisk inflammation, till exempel inom reumatologi eller neurologi, och arbeta med epidemiologisk och klinisk forskningsmetodik samt bedriva interventionsrelaterad forskning inom fältet.

Du ska medverka i forskarutbildningen vid KEP och vid MedS i övrigt, samt bidra till undervisning på forskarutbildningsnivå, bland annat inom KI-Region Stockholms forskarskola i epidemiologi för kliniker.

Du ska samverka med forskare (inom och utom KI) inom fältet, för strategisk utveckling av forskningsområdena i stort.

Du ska också samverka med det omgivande samhället, till exempel Region Stockholm och registerhållande myndigheter, för metodområdet relevanta forsknings-stödjande och -utvecklande insatser, till exempel Clinicum.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som lektor med inriktning mot forskning är den som utöver att ha avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, har visat god pedagogisk skicklighet och utmärkt vetenskaplig skicklighet. (Se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska institutet.)

Tjänsten är inriktad mot kroniska inflammationssjukdomar. Du ska ha en forskningsprofil med inriktning mot kroniska inflammatoriska sjukdomar inom reumatologi eller neurologi.

Du ska vara en etablerad självständig forskare med en epidemiologisk forskningsprofil, dokumenterad genom antal och kvalitet på publikationer i internationella tidskrifter under de senaste åren. Du ska också, som huvudsökande, ha erhållit nationella eller internationella forskningsanslag inom ämnet i konkurrens och ha potential att säkerställa vidare anslag inom området.

Därutöver gäller även att du ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor, eller ha motsvarande kompetens, enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning. Om sådan utbildning saknas vid anställningstillfället ska du inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Bedömningsgrunder

Anställningen har inriktning mot forskning. För denna anställning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (2), samt lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet (2).

Vid anställning som lektor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande att du har uppvisat

  • forskarutbildning med inriktning mot biostatistik, epidemiologi eller motsvarande
  • forskningsverksamhet inom ämnesområdet kring frågeställningar avseende såväl etiologi som klinik
  • forskningsverksamhet kring för ämnesområdet relevant metodutveckling, i form av till exempel utveckling av tillgång till nya hälsodatakällor och anpassning av nya analysmetoder
  • erfarenhet av forskning baserad på data från nationella hälsodataregister eller andra vårdadministrativa system
  • erfarenhet av samverkan och utveckling till exempel av forskningsinfrastruktur mellan olika aktörer såsom akademi, sjukvård, industri eller andra aktörer
  • omfattande undervisningserfarenhet i för ämnesområdet relevant metodik och analys
  • goda dokumenterade samarbets- och ledarskapsegenskaper, inklusive ledarskap för ett team eller en grupp
  • förmåga att uttrycka dig obehindrat i tal och skrift på engelska och svenska.

Det är meriterande att du har uppvisat

  • forskning inom reumatologisk och neurologisk inflammationssjukdom
  • erfarenheter av arbete med hälsodata från flera länder än Sverige.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relation till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Solna 

Institutionen för medicin, Solna | Karolinska Institutet

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska: personligt brev samt CV och meriter inklusive beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Ansökan kan uppdateras framtill sista ansökningsdatum. Efter detta datum går det inte att uppdatera ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i de flesta fall både nationella och internationella. Av den anledningen är det en förutsättning att handlingarna inkommer på engelska.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss 

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning: Heltid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100 %
Ort: Solna
Län: Stockholms län
Land: Sverige
Referensnummer: STÖD 2-3159/2024
Kontakt:
  1. Johan Askling , johan.askling@ki.se
Facklig företrädare:
  1. Louisa Cheung, SACO, Louisa.Cheung@ki.se
Publicerat: 2024-10-28
Sista ansökningsdag: 2024-11-25

Informatie over de vacature

Functienaam
Lektor i klinisk epidemiologi
Locatie
Nobels väg 6 Stockholm, Zweden
Gepubliceerd
2024-10-28
Uiterste sollicitatiedatum
2024-11-25 23:59 (Europe/Stockholm)
2024-11-25 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Vacatures weergeven in Engels, Zweeds, Fins Instellingen wijzigen

Over de werkgever

Karolinska Institutet's mission is to contribute to the improvement of human health through research and education.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
Speeding Up DNA Analysis With String Algorithms Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) Leestijd: 4 min
...
Conserving Coral Reefs: The Backbone of Marine Biodiversity NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research Leestijd: 4 min
...
The Tiny Algae That Fuel The Marine Food Chain NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research Leestijd: 4 min
...
More Plants on Our Plates: Transforming the Food System With Fermentation Free University of Bozen - Bolzano Leestijd: 4 min
Meer stories