University of Turku

2-4 väitöskirjatutkijaa, Kvanttialan tohtorikoulutuspilotti (Quantum Doctoral Pilot Programme, QDoc)

2024-04-30 (Europe/Helsinki)
Tallenna työpaikka

Tietoja työnantajasta

The University of Turku has a unique, creative and inspirational work environment. Here you will work with top experts, pedagogues and researchers.

Käy työnantajan sivulla

 

Turun yliopistossa, Kvanttialan tohtorikoulutuspilottissa (englanniksi Quantum Doctoral Pilot Programme, QDoc) on avoinna 2-4 väitöskirjatutkijan kolmen vuoden määräaikaista työsuhdetta. Kaksi tehtävistä alkaa 1.8.2024 ja kaksi 1.1.2025 (tai yhteisen sopimuksen mukaisesti). Tehtävien kesto on kolme vuotta.

QDoc-pilotin tavoitteena on kouluttaa QDoc-väitöskirjatutkijoista uuden sukupolven kvanttiteknologian asiantuntijoita. QDoc on osa Aalto yliopiston koordinoimaa Suomen kvanttialanlippulaivaa. Suomen kvanttialanlippulaiva on kahdeksanvuotinen hanke, johon sisältyy kvanttiteknologian tutkimusta ja teollista kehittämistä Suomessa ja kansainvälisesti. Lue lisää QDoc-tohtorinkoulutuspilotista: https://instituteq.fi/qdoc/

Tehtävänkuvaus

Haemme nyt väitöskirjatutkijoita kolmen vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen, jonka rahoittaa valtakunnallinen QDoc-tohtorikoulutuspilotti. Mikäli tehtävää hakevalla ei ole tohtorintutkinnon opiskeluoikeutta Turun yliopistossa, tulee hänen hakea Opintopolussa opiskeluoikeutta tohtorin tutkintoon EXACTUS-tohtoriohjelmasta. Opiskeluoikeus on edellytys väitöskirjatutkijan työsuhteisen tehtävän alkamiselle. Lisätietoja opiskeluoikeushausta ja hakukriteereistä löytyy tohtoriohjelman sivuilta (EXACTUS). Väitöskirjatutkijalta edellytetään kykyä sujuvaan kommunikaatioon niin suullisesti kuin kirjallisesti englannin kielellä sekä opintojen ja tutkimuksen etenemisen että tiedeyhteisöön integroitumisen vuoksi. Tarkemmat kuvaukset kielitaitovaatimuksista löytyvät Turun yliopiston tutkijakoulun sivuilta:  Language requirements for admission / Right to study for a doctoral degree

Tehtävään ei voida valita henkilöä, jolla on jo tohtorintutkinto suoritettuna tai jolle on myönnetty tohtorintutkinnon opiskeluoikeus ennen 1.11.2023. 

Valittujen hakijoiden väitöskirjojen on liityttävä Turun yliopistossa toteutettaviin tutkimushankkeisiin, joiden tavoitteena on tukea Suomen kvanttialanlippulaivan tavoitteita ja päämääriä. Hankkeet, joihin väitöskirjatutkijan tehtävä tulee sijoittumaan:

 

  1. Polaritoninen kvanttipatteri
    • Tässä projektissa tutkimme kvanttiefektien, kuten superabsorptiota, orgaanisissa puolijohdemikrokaviteettisysteemeissä ja niiden potentiaalia kvanttipatterin kokeelliseen tutkimukseen. Erityisesti tutkimme, onko teoreettisesti havaittu superekstensiivinen lataustehokkuuden skaalaus kokeellisesti toteutettavissa orgaanisilla puolijohdesysteemeillä. Tulokset voivat johtaa läpimurtoihin kvanttiteknologian hyödyntämiseksi patteriteknologiassa.
    • Etsimme erittäin motivoituneita kandidaatteja työskentelemään osana kansainvälistä tutkijaryhmäämme. Tutkimusryhmämme jäsenenä pääset verkostoitumaan kansainvälisesti ja työskentelemään yhteistyössä kokeellisten ja teoreettisten tutkijoiden kanssa. Tämä projekti sisältää teoreettista tutkimusta, sopivien mallien valintaa sekä kokeellisen osion. Soveltuvalla kandidaatilla tulisi olla maisterin tutkinto teoreettisesta fysiikasta, fysiikasta, fotoniikasta tai muulta soveltuvalta alalta.
    • Tehtävien aloitusajankohta on 1.8.2024 tai 1.1.2025 (tai yhteisen sopimuksen mukaisesti)
    • Ohjaajat: Kimmo Luoma ja Konstantinos Daskalakis

 

  1. Avoimet kvanttisysteemit, dekoherenssi ja kvanttiprotokollat
    • Kvanttisysteemit ovat herkkiä muuttumaan ja menettävät helposti kvanttiominaisuuksiaan dekoherenssin kautta. Siksi avoimien kvanttisysteemien tutkimus on tärkeä osa nykyaikaista kvanttifysiikkaa mukaan lukien sen teknologiset sovellukset. Tämän projektin tavoitteena on kehittää mallinnusmenetelmiä yleisille dekoherenssimekanismeille sekä luoda yleisiä näkökulmia kvanttiominaisuuksien suojaamiseksi melun läsnä ollessa, sovelluksinaan kvanttiprotokollat fotoniikassa ja lineaarisissa optisissa järjestelmissä.
    • Etsimme motivoituneita tutkijoita työskentelemään projektissa, joka sisältää pitkäaikaista ja hedelmällistä kansainvälistä yhteistyötä avoimien kvanttijärjestelmien parissa. Ryhmämme jäsenenä pääset osallistumaan ja vaikuttamaan nykyaikaiseen kvanttifysiikan tutkimukseen kansainvälisessä tutkimusympäristössä. Tämä hanke sisältää teorian kehittämistä, sekä analyyttisiä että numeerisia laskelmia, ja avoimien kvanttijärjestelmien ja kvanttiprotokollien simulointia. Projektissa korostetaan kehitettyjen teoreettisten mallien kokeellista toteutettavuutta yhteistyökumppanin laboratoriossa lineaaristen optisten ja fotoniikkajärjestelmien avulla. Tohtoriohjelman hakijalla on oltava maisterin tutkinto fysiikassa, teoreettisessa fysiikassa tai muulta soveltuvalta alalta.
    • Tehtävien aloitusajankohta on 1.8.2024 tai 1.1.2025 (tai yhteisen sopimuksen mukaisesti)
    • Ohjaajat: Jyrki Piilo ja Tom Kuusela

 

  1. Kokeita atomisen vedyn kvanttikaasulla (Quantum Gas of Atomic Hydrogen, QAH)
    • Atomisen vedyn tutkimusryhmässä (Fysiikan ja tähtitieteen laitos, Turun yliopisto, https://hturku.utu.fi) tutkimme spin-polarisoitua atomista vetykaasua ultramatalissa lämpötiloissa. Tavoitteenamme on tuottaa ja tutkia monia kvanttitason ilmiöitä, mukaan lukien Bose-Einstein kondensaatio, optinen korkean tarkkuuden spektroskopia ja atomisen aineen gravitaatiokvanttitilat. Koejärjestelmässämme kaasu on vangittu magneettipulloon (Ioffre-Pritchard trap) ja haihdutusjäähdytetty ansan magneettikenttää madaltamalla. Tarkkuusspektroskopiassa sovellamme kahden fotonin 1S-2S -spektroskopiaa.
    • Haemme väitöskirjatutkijaa, joka on kiinnostunut matalan lämpötilan kokeellisesta fysiikasta ja UV-alueen laserspektroskopiasta. Projekti toteutetaan osana kansainvälistä GRASIAN-tutkimusyhteistyöryhmää (Gravity, Spectroscopy and Interferometry with Atoms and Neutrons, https://grasian.eu/).
    • Tehtävien aloitusajankohta on 1.8.2024 tai 1.1.2025 (tai yhteisen sopimuksen mukaisesti)
    • Ohjaajat: Sergey Vasiliev ja Kalle-Antti Suominen

 

  1. Pienet magneettiset kvanttisysteemit uusina sädeherkistiminä
    • Sädeherkistimet ovat lääkkeitä, jotka tehostavat röntgensäteiden tuhoavaa vaikutusta syöpäkasvainten hoidossa. Tässä projektissa tutkitaan, miten olemassa olevat ja potentiaaliset sädeherkistinmolekyylit reagoivat röntgensäteiden absorptioon pienissä kvanttisysteemeissä. Käytämme ioni-, elektroni- ja koinsidenssispektroskooppisia menetelmiä, erityisesti kansainvälisillä synkrotronisäteilylähteillä, rekonstruoimaan säteilyn aiheuttamia prosesseja molekyyleissä. Yhdistettynä teoreettiseen mallinnukseen tavoitteena on sekä ymmärtää näiden systeemien käyttäytymistä että ohjata uusien, tehokkaampien sädeherkistimien etsimistä. Tämän projektin uudessa soveltavassa osassa tutkimme mahdollisuutta käyttää sädeherkistinmolekyylejä, joissa on Gd-atomeja parantamassa kontrastia MRI:ssä. Projekti on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Sorbonnen yliopiston kanssa, ja valitun väitöskirjatutkijan on mahdollista tehdä Cotutelle-kaksoistutkinto.
    • Etsimme motivoitunutta ja sitoutunutta väitöskirjatutkijaa, jolla on suuri kiinnostus kvanttimaailman saloihin. Tehtävä tarjoaa erittäin monipuolisia mahdollisuuksia instrumenttien kehittämisestä, kokeista ja data-analyysistä aina koodaukseen ja teoreettiseen mallinnukseen. Työskentelyyn kuuluu intensiivistä kokeellista työtä suurissa laitoksissa erittäin kansainvälisessä ympäristössä. Ehdokkaalta edellytetään maisterin tutkintoa fysiikassa tai kemiassa ja vankkaa maisteritason tietämystä atomi- ja molekyylifysiikasta sekä kvanttimekaniikasta. Aikaisempi kokemus kokeellisesta spektroskopiasta ja/tai laskennallisesta mallinnuksesta on etu.
    • Tehtävien aloitusajankohta on 1.8.2024 tai 1.1.2025 (tai yhteisen sopimuksen mukaisesti)
    • Ohjaajat: Edwin Kukk ja Petriina Paturi

 

Väitöskirjatutkijan tehtäviin kuuluu väitöskirjatutkimuksen tekeminen ja tohtoriopintokurssien suorittaminen. Lisäksi tehtävään voi kuulua myös muita QDOC-kokonaisuuteen liittyviä tehtäviä.

Tavoiteaika tohtorintutkinnon loppuunsaattamiseksi on kolme vuotta.

Työsuhde alkaa joko 1.8.2024 tai 1.1.2025 (tai yhteisen sopimuksen mukaisesti). Tehtävien kesto on kolme vuotta.


Etsimämme henkilö

Hakijalta edellytetään korkeakoulututkinnon suorittamisen yhteydessä tai muutoin osoitettua kykyä jatko-opintoihin ja tohtorin tutkinnon suorittamiseen tutkimussuunnitelman mukaisesti. Maisterintutkinnon tulee olla tutkimusteemoihin soveltuvalta alalta (fysiikka, teoreettinen fysiikka, kemia tai muu soveltuva ala).

Väitöskirjatutkijan kelpoisuusvaatimuksista on määrätty Turun yliopiston johtosäännössä.

Väitöskirjatutkijan työsuhteinen tehtävä edellyttää työskentelyä Suomessa, työntekopaikkana on Turku.

Arvostamme yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta työyhteisössämme ja kannustammekin päteviä hakijoita taustasta riippumatta hakemaan avoimia tehtäviämme.

 

Hakijoiden arviointi

Väitöskirjatutkijoiden valinnassa työsuhteiseen tehtävään käytetään seuraavia arviointikriteerejä kelpoisuusehtojen lisäksi:

  • Hakijan pätevyys ja
  • Hakijan motivaatio

Rekrytointiprosessin aikataulu saattaa vaihdella projektista riippuen.


Tarjoamme

Tarjoamme sinulle vastuullisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä sekä mahdollisuuden kehittää osaamistasi dynaamisessa ja kansainvälisessä toimintaympäristössä. Saat tueksi työhösi ammattitaitoisen ja innostavan tiimin sekä kokeneiden ohjaajien ryhmän. Työssäsi liityt osaksi Suomen kvanttialanlippulaivahankkeen laajaa väitöskirjaopiskelijoiden, tutkijoiden ja ohjaajien joukkoa. Huolehdimme työhyvinvoinnistasi ja arkesi toimivuudesta mm. joustavien työaikojen sekä hyvinvointipalvelujemme avulla.

Lue lisää meistä Tervetuloa meille töihin -sivulta, jossa lisää siitä mitä yliopisto tarjoaa työntekijöilleen.

Euroopan komissio on myöntänyt Turun yliopistolle oikeuden käyttää erinomaisen työnantajan HR Excellence in Research logoa merkkinä yliopiston sitoutumisesta tutkijoiden aseman ja työolosuhteiden jatkuvaan kehittämiseen Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan tavoitteiden mukaisesti.

 

Palkkaus ja koeaika

Tehtävän palkkaus määräytyy yliopiston opetus- ja tutkimushenkilökunnan palkkausjärjestelmän mukaisesti. Palkka koostuu tehtäväkohtaisesta palkanosasta ja henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvasta palkanosasta. Väitöskirjatutkijan tehtävän tehtäväkohtainen palkanosa vaihtelee vaativuustasojen 2-4 välillä väitöskirjatyön vaiheen mukaisesti. Lisäksi maksetaan henkilökohtaista palkanosaa. Väitöskirjatutkijan palkka vaihtelee 2500-3300 euron välillä riippuen väitöskirjatutkimuksen edistymisestä sekä henkilön kokemuksesta ja osaamisesta. Tehtävässä noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa.

 

Hakuohjeet

Jätäthän hakemuksesi sähköisen rekrytointijärjestelmämme kautta 30.4.2024 klo 16.00 (Europe/Helsinki) mennessä.

Hakemukseen tulee liittää:

  • Motivaatiokirje sisältäen teema-alueet, joita käsittelet väitöskirjatyössäsi sekä lyhyt kuvaus sinua kiinnostavasta tutkimuskysymyksestä (englanniksi)
  • CV
  • Kopiot hakukelpoisuuden antavista tutkintotodistuksista ja opintorekisterinotteista. Mikäli tutkintosi ei ole valmis hakuajan päättymiseen mennessä, niin toimita hakemuksen liitteenä ajantasainen skannattu opintosuoritusote valmistumassa olevasta tutkinnosta.
  • Julkaisuluettelo
  • Muut mahdolliset tehtävän täyttämiseen vaikuttavat asiakirjat

Muistathan liittää hakemukseesi kaikki yllä mainitut liitteet, sillä liitteillä on merkitystä hakemusten arvioinnissa.

Lisätietoja antaa

Lisätietoja QDoc-väitöskirjatutkijan tehtävistä antaa Konstantinos Daskalakis (konstantinos.daskalakis(at)utu.fi).

Jos sinulla on kysymyksiä tiettyihin projekteihin liittyen, ota yhteyttä kyseisen projektin ohjaajaan.

EXACTUS-tohtoriohjelmaan liittyen lisätietoja antaa koordinaattori Eevi Savola (eevi.savola(at)utu.fi).

Hakuprosessiin liittyviin kysymyksiin vastaa henkilöstöasiantuntija Saija Marjasto (saija.marjasto(at)utu.fi).

 

5.4.2024 hakuilmoitukseen lisätty tieto, että projektiin 2. Avoimet kvanttisysteemit, dekoherenssi ja kvanttiprotokollat hakijalta voidaan edellyttää tutkintoa myös muulta soveltuvalta alalta.


Finnish Quantum Flagship

Finnish Quantum Flagship

Kvanttialan tohtorikoulutuksen pilottiohjelman (Quantum Doctoral Pilot Programme, QDoc) tavoitteena on kouluttaa uutta sukupolvea väitöskirjatutkijoita kvanttiteknologian alalla. QDoc on osa Suomen kvanttialan lippulaivaa, joka on kahdeksanvuotinen hanke, johon sisältyy kvanttiteknologian tutkimusta ja teollista kehittämistä Suomessa ja kansainvälisesti.

Tutkimusalat: Quantum materials, quantum devices, quantum computing

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä. Tarjoamme mielenkiintoisia urapolkuja, kannustamme jatkuvaan oppimiseen ja panostamme yhteisömme hyvinvointiin. Tule meille tekemään työtä, jolla on merkitystä muuttuvassa maailmassa!

Tutustu avoimiin tehtäviimme

HR Excellence in Research Logo

Sähköposti: sci-docstudies@utu.fi

Tietoa hakijalle

Hakulomaketta ei voi tallentaa keskeneräisenä. Voit kuitenkin palata muokkaamaan ja täydentämään hakemustasi sen lähettämisen jälkeen aina hakuajan päättymiseen saakka. Saat linkin hakemuksesi muokkaamista varten sähköpostiisi, kun olet jättänyt hakemuksesi järjestelmään.

Sinulla on 6 tuntia aikaa työhakemuksesi täyttämiseen ennen aikakatkaisua.

Ohjeet työpaikkahakemuksen jättämiseen

Lisätietoa työpaikasta

Otsikko
2-4 väitöskirjatutkijaa, Kvanttialan tohtorikoulutuspilotti (Quantum Doctoral Pilot Programme, QDoc)
Työnantaja
Sijainti
Vesilinnantie 5 Turku, Suomi
Etätyö
Kyllä
Julkaistu
2024-03-20
Viimeinen hakupäivä
2024-04-30 16:00 (Europe/Helsinki)
2024-04-30 15:00 (CET)
Työpaikan tyyppi
Tallenna työpaikka

Lisää työpaikkoja tältä työnantajalta

Tietoja työnantajasta

The University of Turku has a unique, creative and inspirational work environment. Here you will work with top experts, pedagogues and researchers.

Käy työnantajan sivulla

Kiinnostavia artikkeleita

...
The genetic detectives discovering who we really are University of Turku 5 min arvioitu lukuaika
...
Deciphering the Gut’s Clues to Our Health University of Turku 5 min arvioitu lukuaika
...
From Finland to Antarctica: Tracking Cellular Energy in Birds University of Turku 4 min arvioitu lukuaika
...
Control Systems: The Key to Our Automated Future? Max Planck Institute for Software Systems (MPI-SWS) 5 min arvioitu lukuaika
Lisää artikkeleita