Itä-Suomen yliopisto on yksi Suomen suurimmista tiedeyliopistoista. Yliopistossa on noin 15 000 opiskelijaa ja se työllistää lähes 2 800 henkilöä.
Yliopistolla on kampukset Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa.
Monialainen yliopisto tarjoaa opetusta yli 100 pääaineessa. Tiedekuntia on neljä: filosofinen tiedekunta, luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, terveystieteiden tiedekunta sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta.
Yliopiston toiminnassa korostuu monitieteisyys. Yliopiston keskeiset tieteidenväliset tutkimusalueet rakentuvat neljän maailmanlaajuisen haasteen ympärille. Tutkimushaasteina ovat Ikääntyminen, elintavat ja terveys, Oppiminen digitalisoituneessa yhteiskunnassa, Kulttuurien kohtaaminen, liikkuvuus ja rajat sekä Ympäristön muutos ja luonnonvarojen riittävyys.
Tasokkaan opetuksen lisäksi yliopisto tarjoaa opiskelijoilleen nykyaikaisen opiskeluympäristön, jota kehitetään jatkuvasti. Opiskelijoiden hyvinvoinnista ja viihtymisestä pidetään huolta.
Yliopistolla on laajat kansainväliset suhteet ja verkostot. Tutkija-, opettaja- ja opiskelijavaihto on vilkasta. Kahdenvälisiä yhteistyösopimuksia on solmittu noin 100 ulkomaisen yliopiston kanssa. Lisäksi yliopisto on mukana lukuisissa kansainvälisissä verkostoissa ja alakohtaisissa verkostohankkeissa.
Monitieteinen ja kansainvälinen yliopisto verkostoineen muodostaa merkittävän osaamiskeskittymän, joka tukee alueen hyvinvointia ja myönteistä kehitystä. Itä-Suomen yliopiston tavoitteena on sijoittua maailman 200 parhaan tutkimusyliopiston joukkoon ja vahvoilla tutkimusaloilla 50 parhaan joukkoon.
Monitieteinen Itä-Suomen yliopisto syntyi, kun Joensuun ja Kuopion yliopistot yhdistyivät vuonna 2010.
Itä-Suomen yliopisto on savuton opiskelu- ja työpaikka.
Korkeakoulujen arviointineuvosto on myöntänyt Itä-Suomen yliopistolle laatuleiman.
Euroopan Komissio on myöntänyt Itä-Suomen yliopistolle HRS4R-tunnustuksen tutkijoiden aseman ja työuran kehittämisestä.
Reilu kauppa ry on myöntänyt Itä-Suomen yliopistolle Reilun kaupan korkeakoulun arvonimen.